HTML

blog

főleg a különbségekről, és hasonlóságokról

Friss topikok

  • jukutan: @Kisné Bojda Gizella: Nagyon köszönöm! Folytatás következik jövő héten! :) Gratulálok a gyönyörű u... (2013.12.08. 11:50) Amikor megkóstoltam az aszfaltot... 1. rész
  • justbalazs: justbalazs.blog.hu/ (2012.02.01. 22:05) vers mindenkinek
  • sanator: "long time no see" Ez van. . és a remény. Gratula Sancó! Nem csak az íráshoz! (2010.12.19. 20:29) tizenyolcadik
  • jukutan: zsír. :) (2010.07.25. 12:13) hetedik
  • amargi: zsebre dugott kez, ragozas, sapka a fejen, leules. Ezeket nem szerettek az emberek az en gyaramban... (2009.03.26. 01:20)

Linkblog

2008.12.14. 13:36 jukutan

hatodik

A KLIMABERENDEZÉS CSAK BECSUKOTT FÜLKEAJTÓ MELLETT ÜZEMEL JÓL – ez volt az első jele, hogy hazafelé tartok. Az Eurocity vonat kipárnázott kabinjában figyeltem fel erre az ékes magyar mondatra.

Az után, hogy közel négy hónapot németföldön töltöttem, hajnal négykor, rendkívül kellemetlen mínusz négy fok társaságában kihúzom bőröndöm magasföldszinti albérletemből, és nekivágok a közel húsz órás vonat útnak.

Átszállás Drezdában, már is figyelem, hallok-e valahonnan magyar szót. Szemben velem egy kimondottan nem szép lány foglal helyet, és rossz ízléssel tetézve helyzetét, Eszterházyt kezd olvasni.

Az Elba völgyében zötykölődünk. Csodálatos. A zavaros vizű folyót két oldalról behavazott dombok szegélyezik, mindent a tegnap előtt leesett négy-öt centi hó borít. A magasabb dombok tetejét felhő takarja. Még mindig szokatlan, hogy „rossz” irányba folynak a folyók. Itt minden észak felé tart, kivéve engem. Sekélyebb részeken kisebb sziklák bukkannak elő a vízből, tovább fodrozva a háborgó habokat.

Onnan tudom meg, hogy már Csehországban vagyunk, hogy a szuperméretű hirdetések feliratai már nem németül vannak. Gyerekkoromban úgy képzeltem el, hogy krétával körbe vannak rajzolva az országok, és ha átmész egyikből a másikba, valami csodálatos dolog történik. Legalábbis valami. Ehhez képest semmi sem változik, kivéve az óriásplakátokat.

Ebéd után átmegyek az étkezőkocsiba, hogy megkávézzak. A pincér magyarul szólít meg, amitől megmagyarázhatatlan jóérzésem támad. Kérek tőle egy kávét, és megkérdezem, megpillantva a szomszédos asztalon heverő újságokat, hogy van-e otthoni sajtója. Hatalmas kincset találok: egy tegnapelőtti Nemzeti Sportot. A havas tájak már rég mögöttünk maradtak, szépen kisütött a délutáni nap, és én meg ott ülök a Berlin-Budapest-Keleti pályaudvar viszonylatban közlekedő Eurocityn, tegnapelőtti Nemzeti Sportot olvasok, és méregerős feketét iszok.

Befut a vonat többi részén küldetést teljesítő, csoki-kávé-szendvics szentháromságot árusító hatvanév körüli Úr. Úr ő a javából. A Tescos bevásárlókocsira hajazó guruló standján brazil zászló díszeleg. Kérdésemre, elmagyarázza, hogy 56-ban sajnos Brazíliába kellett emigrálnia. De aztán nagyon hiányzott neki a hazája, és 68-ban hazatért. Régebben magyar és brazil zászló is volt a kocsiján, de egyszer magára hagyta azt, és hogy, hogy nem a magyar zászlónak lába kélt. A brazil lobogót azért hagyja kint, hogy ha riói hölgyek-urak utaznak a fedélzeten, akkor, az ő szavát használva, tudjon velük „dzsukelni”.

Zita vár rám a Keleti-pályaudvaron, és én nagyon boldog vagyok.

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://a-la-bastrom.blog.hu/api/trackback/id/tr26822217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amargi 2008.12.17. 09:36:35

Különös módon szerintem van abban valami csodálatos és kifejező, hogy a magyar zászlót lopták le az Úr kocsijáról és nem a brazilt. Túl azon, hogy statisztikailag is bizonyíthatónak tartom, hogy a vonatodon több magyar fordul meg, mint brazil; a magyar zászló és annak ellopása nem véletlen. A magyar zászló az "magyarzászló". A lopás nálunk nemzeti sport, sokszor idegesítő is. De valahogy örülök annak, hogy nem a brazilt lopták le.

bázs 2008.12.17. 21:09:29

szerintem nagyon hálás téma, a vonatozás, egy másik dimenzió, amolyan zaklatott-meditatív állapot féle, az idő fogalom teljes át- és félreértelmezése, sej, már majdnem elfelejtettem milyen 140kilométert, vagyis átszállással úgy négy órát télvíz idején végigállni a fütetlen vonatfellépőben (sose tudtam mi a pontos neve), és persze furcsa, meghitt, intim, de nem perverz viszonyba kerülni, vadidegenek életével és kipárolgásaival, kényszeres közösséggé lenni, már majdnem elfelejtettem, milyen másfél órát várakozni a hidegben, aggódva az esetlegesen lekésendő csatlakozás(okon), satöbbi, mennyi esély, megfigyelésre, mennyi idő, mennyi önmagáért való idő, fiatalságunk háromötödében... imádlak olvasni Tes, :)

sanator 2009.01.14. 09:40:08

"peron-on"
üdv:sanator
süti beállítások módosítása